Bengt Williamsson, vice VD och Hans Andersson, produktionschef på Uppåkra Mekaniska. Bild:qimtek.se

Uppåkra - en av Sveriges ledande leverantörer i industrin

Målsättningen är att ständigt växa- med ett team som gillar att ta utmaningarna som investeringar innebär, kunnig personal, hög automatiseringsgrad och lagrad kunskap sedan 1948. Detta gör Uppåkra Mekaniska till en av landets ledande aktörer inom svensk tillverkningsindustri. Helt klart ett imponerande CV.

Uppåkra har en lång tradition av skärande bearbetning. Volvo AB har de levererat direkt till i över 60 år, till Scania i över 40 år. Tunga fordon är alltså ett stort område för Uppåkra och de är också Tier-1 leverantörer till de nämnda företagen. Och Tier-1 kunder stället höga krav på kvalitet och leveranssäkerhet.

Uppåkra leverara också till underleverantörer i kedjan, ett exempel är Haldex.

Två viktiga faktorer: kompetens och teknik

En hög kvalitetsnivå, hög leveranssäkerhet och konkurrenskraft är viktiga och avgörande idag. För att få allt detta att gå ihop krävs bred och hög kunskap inom det man jobbar med. Hur gör då Uppåkra?

Att de har lång erfarenhet av skärande bearbetning kan ingen tvivla på, lägg till en kunnig och engagerad personalstyrka så har man svaret. På Uppåkra tror man på kompetensutveckling, personalen uppdateras hela tiden och jobbar starkt.  Eftersom det är brist på CNC-operatörer utbildar de i egen regi. Maskinparken uppdateras samtidigt som det också är viktigt att ligga i framkant teknikmässigt. Under åren 2011, 2013 och 2014 investerade företaget ca 55, 22 samt 12 miljoner i framförallt maskiner (i nämnd ordning). Många av bearbetningsmaskinerna är tillverkade på 1900-talet och i ca 45 celler jobbar robotar.

Den kompletta leverantören

”Kan själv” filosofin är stark på Uppåkra. Huvudspåret är skärande bearbetning men man koncentrerar sig inte enbart på det. Uppåkra har svetsning;både manuell och robot, slipning samt induktionshärdning i huset.

Naturligtvis ska också montering läggas till vilket gör Uppåkra till den kompletta leverantören. Och varför sluta där?

Uppåkra bygger sina egna produktionsceller- vilket är ovanligt. Förklaringen ligger i att Uppåkra har duktiga medarbetare i serviceorganisationen, mekteamet och elteamate. Uppåkra bygger celler kring de produkter som de vill tillverka och en av fördelarna med detta är den korta ledtiden om det uppstår ett problem. En annan är att investringskostnaderna blir lägre.

Ambitionen är att växa

Sedan Birger Ekström beslutade att bli egen företagare år 1948 har mycket hänt. Från enmansföretag till kommunens andra största arbetsgivare, till en av Sveriges ledande leverantörer i industrin. Men varför sluta där när förutsättningarna finns för mer? Att växa både inom och utom sitt segment är ambitionerna på Uppåkra, siktet är även ställt på exportmarkanden.


Läs repotaget från Qimtek här

Besök Uppåkras hemsida här

Nevena Condric 2015-03-02

SAMARBETEN

  • Vaggeryds kommun
  • Gnosjöregionen
  • Vaggeryd logistic center
  • Science park-systemet Jönköping
  • Interior Cluster Sweden
  • Business Gnosjö Region