Vad krävs för att driva företag på landsbygden?

Riksdagsledamot Helene Pettersson ville ha svar på frågan och gästade Nyholms Metall.

Vi är många som ställer oss frågan om landsbygdens utveckling säger Helene Pettersson (S), som representerar Jönköpings län och ursprungligen är från Stockaryd. Jag gör just nu en rundresa i alla länets kommuner och frågan är vad som krävs för att landsbygden ska utvecklas.

Nyholms metall är ett familjeföretag. Sedan 1996 ägs det av familjen Söderstedt och just sker ett generationsskifte i företaget. Fredrik Söderstedt som tar över styret, får frågan om specifika utmaningar för landsbygden.

-Innan, före Gudrun, då hade vi återkommande strömavbrott, maskiner gick sönder. Det är är säkrat nu och telefonledningarna fungerar också bra. Berry Lilja informerade om utbyggnaden av ett stamnät som är inplanerad och skapar förutsättningar för bredband utanför kommunens tätorter. - Det är nog vägen hit som är en utmaning, att få personer att pendla för att jobba här, men  ibland är det en utmaningen att få transporterna att fungera. Annars är det lika för alla småföretagare, att de många små kostnaderna är utmaningen. Vi är en liten organisation med fyra verksamma personer och det är klart att man skulle vilja våga anställa, säger Fredrik.

Nyholms metall har legat på samma plats sedan 1938 och sedan har man levererat till möbelindustrin och fortfarande än i dag nyttjas samma vattenkraftverk, man har nyinvesterat och det drivs med precis samma teknik som när det begav sig.

På sin rundresa i kommunen besökte Helene Petterson även fritidhemmet och förskolan i Klevshult samt det nya VA-projektet i Åker.

 

Marika Törnqvist 2014-02-11